Чому для голих проводів допускається більший струм навантаження?

07.02.2014, 14:06 | Теґи: ,

Вже майже місяць, із завидною регулярністю хтось намагається знайти в Гуглі відповідь на це питання. :-) Нам стало шкода цю людину, бо очевидно відповіді вона так і не отримала. Тому доповідаємо: для голих (тобто неізольованих) проводів допускається більший струм навантаження, ніж для ізольованих тому, що неізольовані проводи краще охолоджуються. Адже при проходженні струму через провідник цей провідник нагрівається, і чим більший струм та опір провідника, тим більше він нагріватиметься.

Перегрівання проводів призводить до пошкодження їх ізоляції, або й до руйнування (розплавлення чи обриву) струмопровідних жил. Наслідком руйнування ізоляції та перегрівання жил може стати ураження електричним струмом, або й пожежа. Тому краще нормами ПУЕ не нехтувати, і кабелі купувати лише в надійних продавців.

Систематичне перегрівання ізоляції проводів

Систематичне перегрівання (avariyca.ru)

Оплавлена ізоляція проводів

Оплавлення ізоляція (pskov.bezformata.ru)

Пожежа в Миколаєві

Пожежа в Миколаєві (novosti-n.mk.ua)

Оскільки в “голих” проводів ізоляції немає, то вона й не руйнується при перегріванні. Також неізольована жила краще охолоджується порівняно з  ізольованою, тому її температура нижча при протіканні однакового струму. Отже, по неізольованій жилі можна безпечно пропустити більший струм, ніж по ізольованій.

Сподіваємося, що ми допомогли Вам розібратися з цим життєво важливим питанням. Якщо щось, то звертайтеся ще!

Залишіть коментар

Поля позначені червоною зірочкою * є обов’язковими для заповнення!